Basilicum: kweken in huis

Bij de meeste supermarkten kun je een basilicumplantje kopen. Deze plantjes kun je gebruiken om te eten, maar voor alles op is, kun je ervoor zorgen dat je voorlopig geen basilicum meer hoeft te kopen. Een basilicumplantje is namelijk makkelijk te kweken.

Zelf had ik al wat basilicum afgeknipt om te kweken of gebruikt in recepten, maar er zitten toch nog behoorlijk wat blaadjes aan. Om basilicum te kweken knip je een stuk van de bovenkant van een stengel af, je knipt het af op ongeveer een halve centimeter onder de tweede rij met blaadjes. Vervolgens verwijder je de onderste blaadjes. Dat ziet er als volgt uit:

De afgeknipte stengels zet je daarna in een bekertje met water. Je kunt de basilicum als het ware gewoon ophangen aan de blaadjes aan de rand van een beker. Vul de beker met water zodat de stengels voor een deel onder het water komen te staan. Ze de beker vervolgens achter het glas in de zon. Ik heb nog niet getest hoe goed het in de winter zal gaan, maar als het tussen de 15 graden of hoger is buiten dan zullen ze achter het glas in de zon prima groeien. De blaadjes zullen eerst slap gaan hangen voor ze weer op gaan leven, na een paar dagen beginnen er wortels aan te groeien.

Na twee tot drie weken, een beetje afhankelijk van de temperaturen en de zon zullen de eerste wortels te zien zijn.

De basilicum die ik in de pot had is met twee tot drie weken ook weer aardig gegroeid. De afgeknipte stengels hebben inmiddels ook weer stelen en blaadjes. In principe hou ik de basilicum in de keuken omdat dat lekker makkelijk is met koken en omdat ik het er leuk uit vind zien, maar bij zonnig weer mag ook de basilicum buiten genieten.


Na ongeveer een maand zijn de wortels lang genoeg, dan kun je ze verplaatsen naar een potje. Ik heb het potje gevuld met moestuingrond, een gat in het midden gemaakt en deze zo diep en groot gemaakt dat de wortels er goed inpassen, de grond een beetje natgespoten met de plantenspuit en de eerste basilicum stengels zijn klaar om weer te gaan groeien. Zoals je op de foto kunt zien heb ik nu twee stengels, je zou misschien denken waar is dan de plant? Maar eigenlijk bestaat de basilicum uit allemaal losse steeltjes. Nu kan de basilicum weer gaan groeien tot lange stengels.